Dijitalleşen Sanayinin Pazaryerinde Mağaza Açarak Hemen Satışa Başlayın. Mağaza Aç
Dijitalleşen Sanayinin Pazaryerinde Mağaza Açarak Hemen Satışa Başlayın. Mağaza Aç
Tüm Kategoriler
Diğer
Tüm Kategoriler

Marka


Akım Tipi


Voltaj (Volt)


Akım Değeri (Amper)


Kutup Sayısı


Açık Kontak Sayısı ( N.O.)


Kapalı Kontak Sayısı ( N.C.)


Kullanım Alanı


Filtrele
Filtrele

Filtrele



Filtrele



Marka


Akım Tipi


Voltaj (Volt)


Akım Değeri (Amper)


Kutup Sayısı


Açık Kontak Sayısı ( N.O.)


Kapalı Kontak Sayısı ( N.C.)


Kullanım Alanı


11,994
4,528
8,459
21,632
10,415

Kontaktör

Kontaktör

Evinizde veya işyerinizde elektrik akımının düzgün bir şekilde dağıtımının yapılması için kullanılan pek çok farklı elektrik ekipmanı bulunur. Elektriğin düzgün ve verimli bir şekilde aktarılması için tercih edilen ürünler arasında özellikle en yaygın kullanılan ve en çok tercih edilen ürünlerden bir tanesi olarak kontaktör tercih edilir. Röle prensibi ile çalışan bir anahtarlama cihazı olan röle, elektrik geriliminin alçak olduğu durumlarda yaygın bir şekilde tercih edilir. Büyük elektrik sistemlerinin hakim olduğu alanlarda kullanılmış olan Kontaktörler, devreleri açma ve kapama görevini üstlenir. Çoğunlukla elektromanyetik bobinler yardımıyla çalışan akım düzenleyici olan kontaktörler, bütün ünitelerin bulunduğu alanlarda kullanılır ve elektrik akımının doğru bir şekilde iletilmesini sağlar.

Elektrik devrelerini yüksek alışkın taşıma kapasitesine sahip anahtarlama elemanları arasında yer alan Kontaktörler, özellikle endüstriyel otomasyon ve elektrikli motor kontrol sistemlerinde yaygın bir şekilde kullanılır. Elektrik işlemleri sırasında Kontaktör çeşitleri arasında ihtiyacınız olan ve kullanabileceğiniz bir ürünü tercih ederek rahat ve güvenilir bir kullanım ön plana çıkarabilirsiniz. güvenilir bir şekilde bağlantı kurabilir ve sorunsuz bir kontaktör kullanımı sağlayabilirsiniz.

Kontaktör Nedir? Çalışma Prensibi
Günümüzde kontaktör kullanımı oldukça yaygın olmasından dolayı pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılabilir. “Kontaktör nedir” sorusu için özellikle ne için kullanıldığını bilmenizde fayda vardır. Elektrik devrelerini açıp kapatmak için kullanılan kontaktör, anahtarlama cihazı olarak da bilinir. Telemek olarak bir bobin, hareketli ve sabit kontak, muhafaza ve yaylardan oluşan kontaktör, bobin kısmından alınan enerji ile manyetik bir alan oluşturur. Oluşturulmuş olan bu alan hareketli olan kontakları sabit kontaklara çeker veya iter. Kontaktör nasıl çalışır gibi sorularda ise çalışma prensibi açısından bu şekilde daha güvenilir bir şekilde kullanılabilir.

Yapı bakımından birçok farklı elektriksel parçadan oluşmuş olan Kontaktör, verimli ve güvenilir bir şekilde kullanılması için bulunması gerekir. Kontaktör içerisinde yer alan ana kontrol elemanlarından bir tanesi, bobindir. Bobine uygulanmış olan gerilim, manyetik bir alan oluşturarak hareketleri kontakların hareket etmesini sağlar. Elektrik devrelerini kapatmak ve açmak için kullanılan sabit ve hareketli kontaklar, bobinin çalışması adına önemlidir. Sabit kontaklar sabitlenmiş durumdayken, hareketli olan kontaklar bobinin çekme kuvveti sayesinde hareket eder. Yaylar ve muhafaza sayesinde kontaktörün iç bileşenleri korur ve yalıtır.

Çalışma yapısı bakımından kontaktörlerin çalışması durumunda bobine enerji uygulandığında manyetik bir alan oluşur. Kullanım açısından manyetik bir alanın oluşmasının ardından hareketli kontakları sabit kontaklara doğru çeker. Bu işlemlerin ardından hareketli kontaklar ve sabit kontaklar birbirine temas ederek elektrik devresini kapatır. Enerjinin kesilmesi durumunda manyetik alan kaybolur ve yaylar hareketli kontakları başlangıç pozisyonuna geri iter ve devre açılır.

Kontaktör Çeşitleri ve Özellikleri
Elektrik bağlantısı sırasında herhangi bir sorun yaşamadan verimli bir şekilde kontaktör kullanımı için kontaktör özellikleri ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Birbirinden farklı tarza sahip olan pek çok özel kontaktör çeşidi bulunsa da, özellikleri bakımından verimli bir kullanım imkanına sahiptir. Evinizde veya bulunduğunuz iş yerinde güvenilir bir bağlantı kurmak için özelliklerine göre uygun bir kontaktör seçimi yapabilirsiniz. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan kontaktör çeşitlerini inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

AC Kontaktörler: Kontaktör özellikleri bakımından en verimli kullanılan Kontaktör çeşitleri arasında AC Kontaktör yer alır. AC güç kontrolüne sahip olan motorlar, ısıtma sistemleri ve aydınlatma devreleri gibi alanlarda tercih edilir. Gerilim kapasitesi ve yüksek akım konusunda büyük elektrik yüklerini kontrol edilebilir hale getiren AC Kontaktör, ısı dağılımının yönetilmesi için uygun soğutma yapılarına sahiptir. Kullanım alanı açısından endüstriyel alanlarda ve bina otomasyonu gibi alanlarda tercih edilen AC Kontaktör,büyük elektrik motorlarında da kullanılır.

DC Kontaktörler: Güneş enerji sistemlerinde kullanılmış olan DC motorlar ve aydınlatma devrelerinin kontrolünde kullanılmış olan DC Kontaktör, özel olarak tasarlanmış kontak yapıları ile tercih edilir. Geniş voltaj aralığı sayesinde verimli bir kullanıma sahip olan bu özel kontaktör, son dönemlerin en çok tercih edilen ve en yaygın kullanılan Kontaktör çeşitleri arasında yer alır. Kullanım alanı açısından elektrikli araçlarda, akü şarj sistemlerinde ve güneş enerji sistemlerinde verimli bir şekilde kullanılır.

Mini Kontaktör: Küçük ve kompakt tasarıma sahip olan ve özellikle son dönemlerin en verimli kullanımına sahip olan Kontaktör modellerinden bir tanesi, ufak boyutlu olan kontaktör çeşitleridir. Düşük güç tüketimi sayesinde küçük ve orta büyüklükte bulunan yüklerin kontrolü için enerji verimliliği sağlar. Daha az ağırlık ve yer kaplama avantajı sunan Mini Kontaktör, kullanım alanı açısından küçük makinalar, kompakt panolar ve aydınlatma sistemlerinde verimli bir şekilde kullanılır.


Kontaktör Seçimi Nasıl Yapılır?
Bağlantı açısından tercih edebileceğiniz birbirinden farklı tasarımlara sahip kontaktör anahatları bulunsa da, doğru alanda ve güvenlik sağlamak için dikkatli bir şekilde kontaktör seçimi yapmanızda fayda vardır. Verimli bir kontaktör kullanımı için tercih edebileceğiniz pek çok farklı ürün bulunur. Kontaktör seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi, yük tipine ve özelliklerinde göre bir Kontaktör seçilmesidir.

Yük tipi bakımından AC motorlar, DC motorlar ve aydınlatma sistemleri için üretilmiş pek çok farklı Kontaktör bulunur. Kontaktör seçimi öncesinde kullanılacak olan yük tipini belirlemenizde fayda vardır. Bu sayede daha verimli bir şekilde kullanım sağlayabilirsiniz. Yükün güç değerlerini belirlemenizde aynı şekilde ön plana çıkar. Voltaj ayarına göre uyumlu kullanıma sahip olan bir kontaktör seçimi yaparak güvenilir bir ürün tercih edebilirsiniz.

Kontaktör seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri ise, anma akımı ve gerilimi olmaktadır. Kontaktörün sürekli olarak taşıyabileceği maksimum akım değerine anma akımı denir. Yükün nominal akım değerine eşit olması veya daha yüksek bir anma akımına sahip olması durumunda kontaktör seçimini bu akıma göre yapabilirsiniz. Anma gerilimi olarak kontaktörün maksimum verimlilikte çalışabileceği gerilim değerini seçmenizde fayda vardır. Yükün çalışma gerilimine uygun bir anma gerilimi seçebilirsiniz.

Kontaktör Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kontaktörlerin verimli bir şekilde kullanılması için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur. Genel yapısına bakıldığında hem güvenliği sağlamak için hem de cihazın uzun ömürlü ve verimli çalışması için bu hususlara dikkat edilmesinde fayda vardır.

Kontaktör kullanımı sırasında özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi, montaj ve kurulumudur. Kontaktör nasıl bağlanır sorusuna en net cevabı almak için doğru montaj işlemlerini takip etmenizde fayda vardır. Montaj işlemleri sırasında üretici talimatlarına uygun bir montaj işlemi yaparak verimli bir şekilde Kontaktör kullanabilirsiniz. Kablo bağlantıları açısından kabloları doğru bir şekilde bağlayarak, gevşek bağlantılardan kaçınmanızda fayda vardır. Gevşek bağlantının yapılması durumunda ark ve diğer elektriksel alanlarda sorunlar ortaya çıkabilir.

Elektriksel açıdan bağlantı yapılırken özellikle güvenlik önlemlerine dikkat edilmesinde fayda vardır. Güç kaynağı açısından herhangi bir bakım veya kurulum işleminin yapılmadan önce bağlantının kesilmesi gerekir. Kontaktör kullanımı sırasında devreye uygun bir sigorta veya devre kesici kullanarak aşırı akımın önüne geçebilirsiniz.